Kiełbasa z grilla to już prawdziwa klasyka. Ta kultowa potrawa jest podstawową pozycją w menu podczas każdego ogniska i spotkania na świeżym powietrzu. Zadbaj o to, aby smakowała doskonale dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu i wspaniałym dodatkom!
Wielu osobom grillowanie kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą – nie ma w tym nic dziwnego. To kultowe danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne. Jeżeli zaserwujesz swoim bliskim doskonałe kiełbasy z grilla, możesz mieć pewność, że będą zachwyceni i nie opuszczą twojego przyjęcia głodni.
Sposób na kiełbasę z grilla
Przygotowanie kiełbasy z grilla jest niezwykle proste – wystarczy, że ponacinasz ją płytko w poprzek z obu stron i umieścisz bezpośrednio na kratce grilla lub na tacce do pieczenia. Należy jednak rozważnie nacinać mięso, bo mocno poprzecinane kiełbasy mają tendencję do pękania podczas pieczenia i przestają wyglądać estetycznie. Sprawdzaj co ok. 2-4 minuty stopień wypieczenia i przekręcaj kiełbasę tak, aby była równomiernie wypieczona z obu stron. Kiełbasa z grilla zawsze powinna być serwowana w towarzystwie sosów, na przykład Ketchupu pikantnego WINIARY oraz musztardy.
Biała kiełbasa z grilla
Chociaż biała kiełbasa kojarzy się głównie z żurkiem, warto zaserwować ją swoim bliskim także podczas grillowego szaleństwa. Wystarczy ponacinać ją w poprzek z obu stron, na głębokość około 3-4 mm. Ułóż kiełbasę na tacce aluminiowej. Aby upieczeniu była jeszcze bardziej aromatyczna, można posypać ją Przyprawą do mięs WINIARY. Chcesz, aby efekt finalny był jeszcze lepszy? Obierz cebulę i pokrój ją w krążki, ułóż je na wierzchu kiełbaski i umieść tackę na grillu. Piecz przez około 15 minut, kontrolując stopień wypieczenia i co jakiś czas przewracając kiełbaski na drugą stronę, aby zarumieniła się z obu stron.
Zadbaj o sałatki
Nie warto zapominać o pysznych i prostych w przygotowaniu sałatkach i surówkach, które będą stanowiły idealny dodatek do kiełbasy i innych mięs.
Nie wiesz, jaka sałatka na grilla sprawdzi się najlepiej? W takim wypadku możesz postawić na klasykę, choć w nieco innym wydaniu – przygotowując sałatkę coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem. Posiekaj drobno kapustę, posól ją i odstaw na około 10 minut. Wymieszaj cztery łyżki Majonezu Delikatnego WINIARY z łyżką octu winnego i dwoma łyżeczkami kaparów, dopraw solą i pieprzem. Pokrój cebulę dymkę, natkę pietruszki i rzodkiewkę, po czym dodaj je do kapusty. Zalej przygotowanym wcześniej sosem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Równie prosta w przygotowaniu jest sałatka grillowa z młodych warzyw – ogórka, pomidora, rzodkiewki oraz kukurydzy z puszki. Pokrój surowe warzywa na średniej wielkości kawałki – ogórka i pomidora w kostkę, zaś rzodkiewkę w plasterki. Pół kostki sera feta pokrój w grubą kostkę lub pokrusz. Dodaj odsączoną wcześniej kukurydzę i rozdrobniony czosnek oraz sól i pieprz. Dodaj dwie łyżki ulubionego majonezu i wymieszaj. Tak przygotowana sałatka będzie idealnym dodatkiem do kiełbasy oraz innych mięs z grilla.