Koneserzy doskonałych smaków zapewne wiedzą, że na rynku mamy obecnie kilka rodzajów ekspresów. Wybór tego idealnego nie należy do najłatwiejszych, dlatego rzeczą konieczną jest zapoznanie się z ich specyfikacją. Główny podział ogranicza się do ekspresów domowych i profesjonalnych, a te drugie związane są najczęściej z miejscem przeznaczenia (biura, restauracja, kawiarnia). Zauważymy również tzw. opcje „z”, np. ekspresy z młynkiem ceramicznym lub stalowym, oraz opcje „bez”, a wśród nich – rozkładany w tym artykule na części pierwsze – ekspres do kawy bez kapsułek.
Dla kogo?
Ekspres do kawy bez kapsułek powstał z myślą o kawoszach, którzy doceniają smak tradycji. Kapsułki z dawką małej czarnej może i są praktyczniejsze w użyciu, ale ich jakość często pozostawia wiele do życzenia. Ekstrakty kawowe są przetwarzane w mechaniczny sposób, a to wpływa na ich jakość i tym samym – nasze zdrowie. Sporo mówi się też o furanie – toksycznym związku, który powstaje podczas pakowania próżniowo żywności. Jego najwyższe stężenie odkryto właśnie w kapsułkach kawy. W momencie picia przedostają się one do naszego organizmu, a przecież filiżankę małej czarnej pijemy czasem 2-3 dziennie. Ilość szkodliwej substancji więc się zwiększa. Oczywiście, furan mieści się w granicach zalecanej normy, więc producenci zbytnio się tym nie przejmują. Ekspres bez kapsułek jest więc wybierany przez zwolenników naturalnych, zdrowszych produktów.
Z mlekiem czy bez?
I to jest też kolejna przewaga ekspresów bez kapsułek. Modele z kawą w kapsułkach nierzadko nie mają pojemnika na świeże mleko. To oznacza niechybnie, że musimy zadowolić się mlekiem w proszku. Mniej składników odżywczych i mniej ekologii. Przetworzone produkty mogą kiedyś odbić się na naszym zdrowiu.
Jeszcze jeden argument
Producent kapsułek może nie mieć Twojej ulubionej kawy w ofercie… Kupując ekspres do kawy bez kapsułek, nie musisz się o to martwić. Sam/-a wybierasz, co chcesz pić. Życie staje się łatwiejsze i przyjemniejsze. Rozkosz kawowa!