Pieczarki to dość niepozorny składnik wielu dań, jednak odpowiednio przyprawione potrafią nadać niesamowitego aromatu i smaku wielu potrawom. Pieczarki można wykorzystać na wiele sposobów – są doskonałym składnikiem zup, różnorodnych dań z makaronem, a także sprawdzają się jako osobna przekąska. Oto kilka przepisów na wyśmienite dania z pieczarkami!
Pieczarki nadziewane
Nadziewane pieczarki są doskonałą przekąską na imprezę, a także dodatkiem do dania głównego. Znakomicie komponują się z serem, cebulką oraz aromatycznymi przyprawami. Do przygotowania dania będziemy potrzebowali następujących składników:
- Przyprawa ZIARENKA SMAKU Uniwersalne WINIARY
- duże pieczarki (8 sztuk)
- kiszony ogórek (1 sztuka)
- cebula (1 sztuka)
- posiekana natka pietruszki (2 łyżki)
- jajko (1 sztuka)
- żółty ser (8 plastrów)
Przepis na pieczarki faszerowane jest bardzo prosty. Należy je umyć, odciąć trzonki i posiekać na drobną kostkę. Z plasterków sera wycinamy krążki o wielkości kapeluszy, a cebulę siekamy i podsmażamy wraz z pieczarkami. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy w miseczce razem z pozostałym serem, jajkiem, drobno pokrojonym ogórkiem, natką pietruszki oraz przyprawą. Teraz wystarczy tylko nadziać kapelusze i przykryć krążkami sera. Pieczarki pieczemy w piekarniku przez około 15 minut.
Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa to rozgrzewające i sycące danie, które można przygotować w krótkim czasie. W zależności od preferencji zamiast makaronu można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Oto przepis na zupę pieczarkową z makaronem.
Składniki:
- wywar z jarzyn (1 l)
- pieczarki (300 g)
- drobny makaron (4 czubate łyżki)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- masło (2 czubate łyżki)
- śmietana 18% (100 ml)
- posiekana natka pietruszki (2 czubate łyżki)
- pieprz do smaku
Pieczarki należy oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę w paseczki i podsmażyć na maśle. Zawartość patelni łączymy z wywarem z jarzyn, dodajemy czosnek i makaron. Zupę gotujemy na wolnym ogniu wraz z makaronem przez około 15 minut. Następnie hartujemy śmietanę, mieszając ją z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Dodajemy ją do zupy i ponownie gotujemy. Gotową zupę można podawać z natką pietruszki i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Tagliatelle z łososia i pieczarek
Tagliatelle, sos pieczarkowy i łosoś to połączenie wprost idealne. Sprawdzi się na większy głód, kiedy nie mamy za wiele czasu na ugotowanie obiadu. Do przygotowania dania będziemy potrzebować następujących składników:
- Sos serowo-pieczarkowy Italia WINIARY (1 opakowanie)
- tagliatelle (300 g)
- filet z łososia bez skóry (300 g)
- łosoś wędzony pokrojony w plastry (100 g)
- pieczarki (100 g)
- szalotka (1 sztuka)
- śmietanka 30% (50 ml)
- tarty ser parmezan
- koperek
- sól i pieprz
Sos serowo-pieczarkowy należy rozprowadzić w 200 ml zimnej wody i gotować na małym ogniu przez około dwie minuty, często mieszając. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy 50 ml śmietanki i ponownie mieszamy. Pieczarki należy umyć, pokroić w plasterki, filet z łososia w cienkie paski, a szalotkę w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy szalotkę, łososia i pieczarki. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki plastry łososia wędzonego i doprawiamy solą i pieprzem. Wcześniej przygotowany sos mieszamy z pozostałymi składnikami i zdejmujemy z ognia. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie podajemy z sosem. Do makaronu można dodać koperek oraz starty ser.