Frytkownica to praktyczne urządzenie, którego funkcjonalność docenią zwłaszcza osoby chętnie przygotowujące w domu frytki, faworki, pączki, ryby w panierce i wiele innych. Jej niewielkie rozmiary oraz prostota obsługi sprawiają, że jest to sprzęt, którego nie powinno zabraknąć w żadnym domu. W jaki sposób wybrać dobrej jakości, niedrogą oraz funkcjonalną frytkownicę?
Frytkownica tradycyjna czy beztłuszczowa?
Aktualnie w sprzedaży dostępne są dwa rodzaje urządzeń do przygotowywania frytek. Pierwszym z nich jest klasyczna frytkownica, w której proces smażenia przebiega w głębokim tłuszczu. Uzyskane w ten sposób potrawy mogą poszczycić się doskonałym smakiem, chrupkością, ale także wysoką zawartością tłuszczu, który wnika w produkty w trakcie ich smażenia. Tradycyjna frytkownica to dobry wybór dla osób, które nie przywiązują szczególnej wagi do kaloryczności przygotowywanych potraw oraz nie mają problemów zdrowotnych, np. podwyższonego poziomu cholesterolu.
Drugim rodzajem frytkownicy, której zalety docenią zwłaszcza osoby przestrzegające zasad prawidłowego odżywania, odchudzający się oraz ludzie niemogący spożywać produktów o wysokiej zawartości tłuszczu, jest frytkownica beztłuszczowa. Jak sama nazwa wskazuje, urządzenie to w procesie przygotowywania potraw korzysta z niewielkiej ilości tłuszczu, co wprost przekłada się na jego niską zawartość w gotowym daniu. Tak przygotowane frytki mają, co prawda, nieco inny smak niż tradycyjne frytki smażone na głębokim tłuszczu, ale są za to zdrowsze i mniej kaloryczne.
Parametry, które warto wziąć pod uwagę przy zakupie frytkownicy
W sprzedaży dostępny jest bardzo szeroki wybór frytkownic. Posiada je w swojej ofercie praktycznie każdy producent sprzętu kuchennego. Frytkownice, zarówno te tradycyjne, jak i beztłuszczowe, różnią się między sobą wyglądem, rozmiarami, mocą oraz funkcjonalnością.
Decydując się na zakup urządzenia do przygotowywania domowych frytek powinniśmy zwrócić uwagę na moc urządzenia. To ona decyduje bowiem o tym, jak szybko nasze danie będzie gotowe. Dobrym wyborem będzie frytkownica, której moc mieści się w przedziale od 1200 do 4000 W.
Kolejnym parametrem, który warto wziąć pod uwagę jest pojemność kosza, co decyduje, ile frytek lub innych produktów uda nam się przygotować za jednym razem. Do użytku domowego najlepszym wyborem będzie frytkownica posiadająca pojemność od 1,5 do 3 litrów. W takim urządzeniu możemy przygotować zarówno mniejsze, jak i większe ilości frytek oraz innych smażonych potraw bez konieczności dzielenia gotowania na dwie tury. Zwróćmy także uwagę na jakość wykonania kosza oraz jego materiał. Najlepszym wyborem będą aluminiowe lub stalowe kosze, które są odporne na działanie wysokich temperatur oraz łatwe w czyszczeniu.
Istotnym dodatkiem, w który powinna być wyposażona dobrej jakości frytkownica są także filtry. Na ogół w urządzeniach tego typu umieszcza się dwa filtry: olejowy i węglowy. Ten pierwszy odpowiada za pochłanianie zapachu smażonego oleju, dzięki czemu powietrze w kuchni pozostaje czyste, drugi natomiast zatrzymuje powstającą w trakcie przygotowywania potraw parę. Dodatkowe funkcje takie, jak timer, regulator temperatury oraz wskaźnik zużycia oleju także będą praktycznymi dodatkami, których obecność docenimy w trakcie korzystania z frytkownicy.
Partnerem artykułu jest Twój Pasaż oferujący: https://www.twojpasaz.pl/pl/c/Frytkownica/5494 – więcej na TwojPasaz.pl.